Actuele Vluchtinformatie Amsterdam Airport Schiphol

Controles

Controles bij vertrek

Op Schiphol vinden zowel bij vertrek als bij aankomst controles plaats. Dit hangt af van het land waar u naartoe reist of vandaan komt. Op het moment dat u wilt gaan vertrekken dient u in te checken bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt. Of u maakt gebruik van de self-service check-in.

Met behulp van uw boarding card en paspoort komt u bij de centrale controlepost van de Koninklijke Marechaussee. Bij een reis naar een Schengenland dient u alleen uw ticket te laten zien. Na de ticketcontrole volgt de controle van u als passagier en uw handbagage. Tijdens de security check wordt gekeken of u geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij uw draagt. Het is raadzaam om al thuis slim uw bagage in te pakken en spullen die u niet direct nodig heeft in uw ruimbagage te stoppen. Flesjes water dienen leeg te zijn op het moment dat u door de security gaat. Op deze manier versnelt u de security check. Bij een reis naar een niet- Schengenland vindt de security controle pas plaats bij de gate.

Schiphol maakt gebruik van een securityscanner. Dit apparaat scant met behulp van millimeter wave technologie uw hele lichaam. Op het moment dat de computer een voorwerp op uw huid detecteert, zal een beveiligingsmedewerker u voor de zekerheid fouilleren. Door nieuwe technologie kan de grenscontrole nog soepeler en sneller verlopen. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de grens te passeren met behulp van eGate. Dit is een automatisch selfservice grenscontrole waar u zelf uw paspoort scant. Om gebruik hiervan te maken dient u in het bezit te zijn van een EU-paspoort met een chip. Tevens dient u ouder te zijn dan 16 jaar.

Bij het uitvoeren van goederen voor de handel moet u zich altijd bij het douanekantoor melden. Voor het invoeren van goederen die buiten het normale reizigersverkeer vallen moet u zich ook altijd bij het douanekantoor melden. Dit geldt voor artikelen zoals beschermde dier- en plantensoorten, nagemaakte merkartikelen, kunst en antiek, drugs en medicijnen, wapens en munitie, groenten, fruit, vlees, melkproducten en huisdieren.

De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje (incl. de Canarische eilanden), Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Voor klachten betreffende de behandeling van een beveiligingsmedewerker die de beveiligingscontrole van passagiers bij bagage uitvoert kunt u terecht bij de Afdeling Handhaving en Toezicht van District Schiphol. De klachtenregeling is van toepassing op alle Nederlandse luchthavens.


Controles bij aankomst

Op het moment dat u aankomt op Schiphol dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Dit wordt bij vertrek naar Schiphol gecontroleerd. Bij een reis vanaf een land buiten de Schengenlanden, zal deze controle ook op Schiphol plaatsvinden. Via de borden Aankomst en Uitgang komt u bij de paspoortcontrole. Na de paspoortcontrole komt u bij de bagagebanden op de begane grond. Op het moment dat u uw bagage heeft opgehaald loopt u langs de controlepost van de douane. U kunt doorlopen naar buiten als u niets heeft aan te geven.

U moet altijd aangifte bij de douane doen als u de Europese Unie binnenkomt of verlaat met € 10.000 of meer aan liquide middelen. Ook waardepapieren vallen onder deze regeling. Voor het invoeren van goederen voor de handel moet u zich altijd bij het douanekantoor melden. Voor het invoeren van goederen die buiten het normale reizigersverkeer vallen dient u zich tevens bij het douanekantoor te melden. Dit geldt voor artikelen zoals beschermde dier- en plantensoorten, nagemaakte merkartikelen, kunst en antiek, drugs en medicijnen, wapens en munitie, groenten, fruit, vlees, melkproducten en huisdieren. Het bezit van verdovende middelen zoals hasj, cocaïne, heroïne en XTC wordt overal ter wereld zwaar bestraft. Dit geldt zowel voor landen van de Europese Unie als voor landen daarbuiten.